Ajankohtaista, Iran, Opiskelu, persia

Kielikurssilla Teheranissa

Iraniin kielikurssille tähtäävä voi joutua jännittämään viisuminsa saantia aivan viime hetkiin.  Byrokratiasta ja muista arjen haasteista huolimatta opiskelu Iranissa kannattaa.

Vuoret ovat Teheranissa läsnä kaikkialla.
Vuoret ovat Teheranissa läsnä kaikkialla.

Vietin keväällä 2013 neljä kuukautta Teheranissa. Lähdin Iraniin hakemaan käytännön kielitaitoa opiskeltuani persian kieltä jo useamman vuoden ajan Helsingin yliopistossa. Opiskelin ulkomaalaisille tarkoitetussa Dehkhoda-instituutissa, joka on iranilaisen kielitieteilijän ja sanakirjantekijän Ali Akbar Dehkhodan mukaan nimetty, Teheranin yliopiston alainen kansainvälinen persian kielen opetuksen keskus. Kokemukseni sekä instituutista että Iranista olivat todella positiivisia.

Monipuolinen kurssitarjonta, haastava byrokratia

Dehkhoda sopii kaiken tasoisille opiskelijoille, sillä tarjolla on kursseja aivan alkeistasosta edistyneisiin. Kurssin alussa kaikki uudet opiskelijat suorittavat tasokokeen, jonka perusteella heidät sijoitetaan sopivalle luokalle.

Itse suoritin Dehkhodassa kaksi eri kurssia. Niistä toinen oli kuuden viikon intensiivikurssi, toinen puolestaan laajempi kirjallisuuskurssi. Molemmat kurssit olivat haastavia ja vaativat päivittäistä paikallisten sanomalehtien seuraamista ja persiankielisen kirjallisuuden klassikoiden pänttäämistä. Opetustyyli vaihteli opettajan mukaan, mutta pääsääntöisesti opetus oli tehokasta ja laadukasta. Ilmapiiri oli yleensä rento ja keskusteluun kannustava. Kurssien lopuksi pidettiin koe, joka määritti arvosanan.

Dehkhodan kahvilassa voi tavata opiskelijoita kaikkialta maailmasta.
Dehkhodan kahvilassa voi tavata opiskelijoita kaikkialta maailmasta.

Monipuolisen kurssitarjonnan lisäksi myös Dehkhodan opiskelijat muodostavat laajan kirjon. Instituuttiin tulee opiskelijoita ympäri maailmaa; omilla kursseillani oli etenkin kiinalaisia, turkkilaisia, ruotsalaisia ja saksalaisia. Lisäksi heidän motiivinsa kielen opiskeluun juuri Teheranissa vaihtelivat: osa oli minun laillani tullut Iraniin kieliopintojen takia, osa tähtäsi Teheranin yliopistoon, toiset taas olivat Iranissa bisnesten, työn tai avioliiton johdosta.

Dehkhodaan hakeminen vaatii sekä aikaa että kärsivällisyyttä. Instituuttiin haetaan sähköpostitse vähintään neljä kuukautta ennen toivotun kurssin alkua. Hakemukseen tulee liittää kopio passista sekä opiskelijakortista, täytetty hakemuslomake, motivaatiokirje, cv sekä suosituskirje oman yliopiston professorilta. Hyväksytyt opiskelijat saavat viisumin noin kuukautta ennen kurssin alkua. Lennot kannattaa varata vasta tässä vaiheessa, koska viisumin saaminen ei ole läheskään aina varmaa.

Opiskelijan arki iranilaisessa suurkaupungissa

Instituutti järjestää asunnot opiskelijoille, joiden on viime keväänä voimaan tulleen lain mukaan pakko asua heille varatussa asuntolassa. Vaihtoehtoja on kaksi: Pohjois-Teheranissa sijaitseva Shahid Beheshti tai Teheranin yliopiston asuntola kaupungin keskustassa. Pohjoisen asuntolan hyvä puoli on raikas ilma ja rauhallisuus, mutta se sijaitsee korkealla vuoristossa hankalien kulkuyhteyksien päässä. Teheranin yliopiston viereinen asuntola taas sijaitsee aivan kaupungin sydämessä, mutta kärsii melusta ja ilmansaasteista.

Shahid Beheshti -asuntolan parvekkeelta avautuu näköala Pohjois-Teheraniin.
Shahid Beheshti -asuntolan parvekkeelta avautuu näköala Pohjois-Teheraniin.

Opiskelijaelämä on Iranissa mukavaa ja edullista. Valuuttakurssi on viime aikoina ollut eurooppalaisille edullinen, ja rialit saa kulumaan lukuisissa ravintoloissa, basaareissa, museoissa ja muilla nähtävyyksillä vierailleessaan. Arjen haasteita ovat kuitenkin hidas ja rajoitettu internet, kaoottinen liikenne, saastunut ilma, naisten huntupakko ja muut pukeutumissäännöt. Oma lukunsa on pankkijärjestelmän eristyneisyys muusta maailmasta. Sen vuoksi kaikki tarvitsemansa rahavarat täytyy tuoda Iraniin käteisenä, sillä kansainväliset pankki- ja luottokortit eivät toimi maassa. Pankkiyhteyksien puuttumisen vuoksi myös kurssin kustannukset maksetaan vasta paikan päällä Iranissa.

Loputtoman kiehtova matkakohde

"Kun on nähnyt Isfahanin, on nähnyt puoli maailmaa" kuuluu iranilainen sanonta. Kuvassa kaupungissa sijaitseva kuuluisa Naqshe Jahan -aukio.
“Kun on nähnyt Isfahanin, on nähnyt puoli maailmaa” kuuluu iranilainen sanonta. Kuvassa kaupungissa sijaitseva kuuluisa Naqshe Jahan -aukio.

Iran on hieno maa myös turistille, jos ulkomaalaisten vähäinen määrä ei säikytä. Ihmiset ovat erittäin lämpimiä ja ystävällisiä, ja persialainen kohteliaisuuskulttuuri (taarrof) on kokemisen arvoinen. Vaikka etäisyydet ovat pitkiä, on matkustaminen toisaalta halpaa. Opiskelun lisäksi maassa kannattaa siksi myös matkustaa. Kurssiaikataulut antavat myöten matkoille ainakin Isfahanin ja Shirazin kaltaisiin ”pakollisiin” kohteisiin, mutta jo pelkästään Teheranin suurkaupungissakin riittää tekemistä.

Kaiken kaikkiaan Iran on loputtoman kiehtova ja ainutlaatuinen maa. Siksi suosittelenkin Dehkhodassa opiskelua lämpimästi kaikille persiasta ja Iranista kiinnostuneille!

Teksti ja kuvat: Elisa Rekola

Lisätietoa opiskelusta Dehkhoda-instituutissa:

Loghatnameh Dehkhoda Institute & International Center for Persian Studies (ICPS)

Dehkhodan opiskelijoiden Facebook-ryhmän sivuilla käydään keskustelua muun muassa opetuksesta, asumisesta sekä muista käytännön asioista