Kyynelkaasun makuista demokratiaa
Kuluneen kuukauden aikana uutiskuvasto on täyttynyt Turkin mielenosoituksista, jotka poliisi on pyrkinyt tukahduttamaan väkivaltaisesti. Eskaloitunutta tilannetta puitiin viime viikolla Lähi-idän opiskelijoiden järjestämässä paneelikeskustelussa, ”What’s Next for Turkey?”.
Taustalla polarisoitunut yhteiskunta
Kaikki alkoi toukokuun lopulla, kun Istanbulin keskustassa sijaitseva Gezi-puisto päätettiin hävittää ostoskeskuksen tieltä. Kun poliisi puuttui päätöstä vastustaneiden mielenosoittajien rauhanomaiseen protestiin väkivalloin, mielenosoitukset levisivät paitsi muualle Turkkiin, myös ulkomaille ja sosiaaliseen mediaan. Tukimielenosoituksia on järjestetty myös Suomessa.
Pelkkä puisto ei kuitenkaan ole yksin saanut aikaan valtavaa massaliikettä, vaan kritiikin kohteeksi on vaihtunut ennen kaikkea Turkin nykyhallitus, vuodesta 2002 vallassa ollut konservatiivinen Oikeus ja kehitys -puolue (AKP) sekä sitä luotsaava pääministeri Recep Tayyip Erdogan. Edellisissä vaaleissa puolue sai noin puolet annetuista äänistä, mikä kuvastaa hyvin turkkilaisten jakautumista AKP:n kannattajiin ja vastustajiin.
”Hallituksen itsevaltaisuus on lisääntynyt, ja se ei huomioi toista puolikasta kansasta”, toimittaja Saana Jokinen taustoittaa ihmisten tyytymättömyyttä. Kohua ovat viimeaikoina aiheuttaneet muun muassa tiukentunut alkoholipolitiikka, koulu-uudistus sekä Istanbulin rakennusprojektit.
Turkkilaisen yhteiskunnan polarisaatiosta väitöskirjaa työstävän Pia Rannan mukaan kahtiajakautuneisuuden juuret ulottuvat kuitenkin huomattavasti kauemmas historiaan. Jo osmanien aikana toteutettiin länsivaikutteisia reformeja, ja uudistukset ja yhteiskunnan sekularisaatio kiihtyivät entisestään Atatürkin johtaman modernin Turkin valtion synnyttyä vuonna 1923. Sekularisaatio ei ole ollut ongelmatonta yhteiskunnassa, jossa ihmisten identiteetti pohjautuu vahvasti uskontoon. ”Atatürkin ajoista lähtien keskeinen kysymys on ollut, kuinka pitkälle länsivaikutteiset uudistukset tulisi viedä. AKP:n tultua valtaan tämä kysymys ei ole enää ollut relevantti”, Ranna pohtii Turkin kehityskulkua. Uskonto on AKP:n myötä tehnyt paluun turkkilaiseen yhteiskuntaan.
Vastakkaisia näkemyksiä demokratiasta
Polarisaatio ulottui myös tilaisuuden panelistien keskuuteen. Suomenturkkilainen AKP:n kannattaja Ilker Kamadanin mielestä Erdoganin hallituksen saavutukset ovat huomattavat.
”AKP on saavuttanut paljon: talous on kasvanut, ja he ovat rakentaneet uutta hyvinvointivaltiota. Heidän suurin saavutuksensa on kuitenkin demokratia. Esimerkiksi kurdinkielistä televisiokanavaa tai armeijan väistymistä ei olisi voinut kymmenen vuotta sitten kuvitellakaan”, Kamadan perustelee. ”Jos siis haluaa lisää demokratiaa, kannattaisi tukea tätä hallitusta.”
Mielenosoittajia tukeva suomenturkkilainen Ozan Yanar suhtautuu huomattavasti kriittisemmin Erdoganin demokraattisuuteen – pelkkä vaalien järjestäminen ei vielä takaa demokratian toimivuutta. Häntä huolettavat Erdoganin hallinnon päätöksenteon autoritaarisuus ja konservatiivisuuden tuputtaminen.
”Hallitus yrittää määritellä myös niiden kansalaisten elämäntyyliä, jotka eivät ole uskonnollisia. Ihmiset ovat huolissaan, että heidän oikeuksiaan rajoitetaan. Erdogan on jo sanonut, kuinka monta lasta ihmisten pitäisi hankkia, ja että nuorista pitää kasvattaa uskovaisia, ei alkoholisteja. Ihmiset ovat huolissaan siitä, mihin puututaan seuraavaksi.”
Yanarilla onkin selkeät terveiset Erdoganille: ”Jos olet pääministeri, huomioi kaikki kansalaisesi.”
Nettisukupolvi kaipaa uusia vaihtoehtoja
Kaikki panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että AKP ei katoa vallankahvasta lähitulevaisuudessa. ”Jos vaalit järjestettäisiin huomenna, AKP voittaisi”, arvioi Ranna, joka uskoo AKP:n onnistuneen peräti vahvistamaan asemiaan kannattajiensa keskuudessa mielenosoitusten myötä. ”Vaalit ovat kuitenkin vasta muutaman vuoden päästä, ja kun kyseessä on Turkki, mikä tahansa on mahdollista.”
Keitä mielenosoittajat sitten ovat ja mitä he haluavat? Kaikki panelistit korostivat protesteihin osallistujien olevan heterogeeninen joukko. Kamadan arvelee barrikadeilla olevan paljon nimenomaan Atatürkin perinnön puolustajia. ”He tahtovat takaisin vanhan demokratian, joka kuitenkin sallii vain yhden ideologian.”
Yanarin mielestä suurin osa mielenosoittajista on puolestaan nettiaikakautena varttuneita nuoria, jotka eivät ole tyytyväisiä AKP:n demokratiaan, mutta eivät haikaile myöskään armeijan valtakauteen. He tähyävät uusia vaihtoehtoja. Nykyinen järjestelmä ei kuitenkaan anna pienpuolueille juuri toivoa, sillä Turkissa puolueen on parlamenttiin päästäkseen onnistuttava ylittämään 10 prosentin äänikynnys. ”Jos Suomessa olisi samanlainen järjestelmä, se tarkoittaisi, että vasemmisto, vihreät, RKP ja kristillisdemokraatit eivät olisi eduskunnassa.”
Kyynelkaasua ja itsesensuuria
Mielenosoituksissa on tähän mennessä kuollut kuusi ihmistä ja lisäksi sadat ovat haavoittuneet. Turkkilaisessa mediassa mielenosoitukset ovat kuitenkin saaneet huomiota vain vähän. ”Samaan aikaan, kun ihmisiä ammutaan kyynelkaasulla ja vesitykeillä, Turkin televisiokanavilla näytetään dokumentteja pingviineistä”, Ozan Yanar kuvailee tilanteen absurdiutta.
Turkin mediarintamalla tässä ei sinänsä ole mitään uutta. Istanbulissa pitkään asunut toimittaja Saana Jokinen muistelee kaupunkiin aikoinaan muutettuaan ihmetelleensä tiuhaan järjestettyjen mielenosoitusten vähäistä uutisointia. ”Täytyy muistaa, että Turkissa on enemmän toimittajia vankilassa kuin missään muussa maassa”, Jokinen huomauttaa. Siten on ymmärrettävää, että moni toimittaja kaihtaa poliittisesti arkoja aiheita – hintana voi olla työpaikka tai jopa vapaus.
Teksti ja kuva: Taina Renkonen
Ilker Kamadan on kuvaillut asiat tosi hyvin. Ozan puhunut kuinTurkin opposito chp:n edustaja joka kannustui kadulla väkivaltaa. Kuitenkin demokraatia on aina parempi kuin yksi haltia kuin chp teki 40 vuotta yksin Turkin historiassa. Yhden asian myös täty tehdä kommenti kun Ozan sanoi että alkoholilaki ym. Erdoganin halliutus teki laki että alkoholi ei myydään kaupoissa klo 22-06. Vastaava laki on melkein koko euroopassa olemassa. Esimerkiksi suomessa ei voi myydää klo 21-09, eli vielä pahempi kuin Turkki. Toinen esimerkki, Erdogan on vain ehdottanut että tehkää 3 lapsia kun tulevaaisuudessa tarvitsemme nuori väkiluku. Eikä hän pakottanut ketään eikä tehnyt mikään laki vaan ehdotus… Eli kadulla olevat ihmiset ovat ihan sekaisin vaan, eivät tiedä miksi he ovat kadulla, vaan heillä käsky ja raha tuli ja kadulla mars mars…
Hei,
Mielenkiintoisia tulkintoja. Minun näkemyksiäni oli kommentoitu, joten haluaisin hieman avata, mitä ajattelen. Kommentti oli hieman sekava, mutta vastaan kohtiin, joista saa selvää. Vastaan väitteesi yksitellen:
1) ”Ozan puhunut kuin Turkin opposito chp:n edustaja joka kannustui kadulla väkivaltaa.”
En ota kantaa oppositiopuolue CHP:n edustajiin enkä niiden sanomisiin. Hieman ihmettelen tätä näkökulmaa. Väkivaltaan kannustaminen ei ole minun juttuni. Sen sijaan Turkin poliisin uskomaton väkivalta on saanut koko maailman hämilleen. Ihmisoikeusjärjestöt Human Rights Watchista Amnestyyn ovat tuominneet ylimitoitetun poliisiväkivallan. Päättäjät ympäri maailmaa EU:sta Yhdysvaltoihin ovat olleet huolissaan poliisin toimista ja siitä, kuinka Turkin hallitus ei ole rauhoittanut tilannetta vaan on polarisoinut turkkilaisyhteiskuntaa uhkailemalla mielenosoittajia ja toisinajattelijoita.
2) ”Yhden asian myös täty tehdä kommenti kun Ozan sanoi että alkoholilaki ym. Erdoganin halliutus teki laki että alkoholi ei myydään kaupoissa klo 22-06. Vastaava laki on melkein koko euroopassa olemassa. Esimerkiksi suomessa ei voi myydää klo 21-09, eli vielä pahempi kuin Turkki.”
Herra Yavuz Sultan Selim, tämän blogikirjoituksen perusteella en kommentoinut alkoholilakia ollenkaan ja pidän hieman erikoisena, että nostat asian esille. Puhut muutenkin todella tuttavallisesti ihan kuin tuntisit minut. Olisi mielenkiintoista tietää, kuka itse olet.
Minusta ei ole reilua, että minä käyn keskustelua avoimesti omalla nimelläni ja sinä piilottaudut entisen osmaanisultaanin nimen taakse. Näin vakaviin keskusteluihin tarvitaan hieman uskallusta.
3) ”Toinen esimerkki, Erdogan on vain ehdottanut että tehkää 3 lapsia kun tulevaaisuudessa tarvitsemme nuori väkiluku. Eikä hän pakottanut ketään eikä tehnyt mikään laki vaan ehdotus…
Turkin pääministeri Erdogan on hokenut vähintään kolmen lapsen politiikkaa monta vuotta. Hän on esimerkiksi viitannut tahoihin (kukaan ei tiedä keitä nämä ovat), jotka haluavat “synnytysten kontroloimisella” estää Turkin valtion kehityksen.
http://www.trthaber.com/haber/gundem/dogum-kontrolu-oyununu-artik-bozuyoruz-89956.html
Lisäksi hän kertoi viime vuoden aikana halustaan rajoittaa aborttia ja keisarileikkauksia lainsäädännön muutoksella.
http://www.radikal.com.tr/politika/erdogan_kurtaj_yasasini_cikartacagiz-1089484
On normaalia, että maan vaurastuessa ja koulutusasteen noustessa ihmiset hankkivat yhä vähemmän lapsia. Erdogan on jopa perustellut talouskasvua kolmen lapsen politiikalla. Taloustieteen mukaan pitkän ajan talouskasvu perustuu teknologian tasoon ja työvoiman tuottavuuteen eli ei väestön määrään.
4) Eli kadulla olevat ihmiset ovat ihan sekaisin vaan, eivät tiedä miksi he ovat kadulla, vaan heillä käsky ja raha tuli ja kadulla mars mars…
Mistä kadulla olevat ihmiset ovat siis sekaisin? Lisädemokratiavaatimuksista ja autoritaarisen hallinnon vastustamisesta vai?
Miten perustelet näkemyksesi siitä, että mielenosoittajat eivät tiedä, miksi ovat kadulla?
Olisi mielenkiintoista tietää, mistä mielenosoittajat ovat saaneet käskynsä ja rahoituksensa (?!) lähteä kadulle? Olisi mielenkiintoista kuulla salaliittoteorioitasi, jos hieman avaisit niitä.
5) Olet nimennyt itsesi osmaanisultaanin Yavuz Sultan Selimin mukaan. On vahvoja näkemyksiä siitä, että kyseisellä sulttaanilla olisi ollut osuus alevi-muslimien verilöylyihin.
http://bianet.org/bianet/toplum/147003-yavuz-sultan-selim-alevi-imhasinin-semboludur
Miksi käytät alevi-vastaisuuden symbolina tunnetun henkilön nimeä nimimerkkinäsi? Retoriikka aleveja vastaan on ollut tosi loukkaavaa Turkissa. Olisi hienoa tietää sinun ajatuksiasi alevien uskosta.
En halua vastata sinua koska tiedän teikälaisia tosi hyvin mutta pakko kirjoittaa jotakin.. Ensin tämä asia ei ollut muutaman puun asiat, kaikki tiedä jo!.. Jos ihmiset eivät ole tyytyväinen nyky hallituksesta, sen tie ei ole kadulla tekemään terörismi vaan sen oikea paikka on “VAALIT”. Sinäkin tiedät että kadulla olevien määrä ei riittä siihen, korkeintaan 20% he saavat… Jos olet eri mieltä, sitten vaan Gezi puolue nimellä voitte perustaa puolue ja osallistuu rohkeasti vaaleihin. Tie on auki, ei kukaan kieltää teitä…
Tämä gezi asia on suunniteltu tapaus KOSKA!!! :
1. Turkin hallitus teki viime 10 vuoden aikana monta monta reformeja joka Turkki on hieman hyvässä kunnossa kuin 10-20 vuotta sitten. IMF lainat ovat loppuneet.
2. Istanbulissa suunnitellaan kolmas international lentokenttä. (Gezi tapahtuman suurin kannattaja SAKSA vastustaa koska THY-Turkish Airlines kilpaile kovasti mm Afrikan alueelta ja se on tällä hetkellä euroopan yksi parhaimmista lentoyhtiöltä.)
3. Hallitus suunnittele Kanal IStanbul (istanbulin kanava) (Gezin toiseksi suurimmat kannustajat Britannia ja Russia vastustavat kovasti koska Lousanne sopimuksen mukaan Turkki ei saa mitään raha Bogazici -bosporinsalmin liikenteestä. Tällä istanbulin kanavalla tule miljardejä euroja rahaa)
4. Turkki on sovinnut kurdijen kanssa ja 30 vuoden sota on loppumassa. (pkk ongelman takia Turkin budjetistä monta monta miljärdejä menee hukkaan ja sovinnolla taas säästöä tulee tosi paljon)
5. Turkissa sosiaali olot parenee kokoa ajan. Kaikki peruskoulujen, lukioiden yms, kirjat, tarvikkeet ovat ilmaisia. Ennen oli maksullisia ja moni vähävaraiset perheet eivät pystyneet ostamaan lapsellä koulukirjoja.
6. Nyt Erdoganin hallitus tehnyt suuria terveys alan parannuksia. Esimerkiksi kaikki lapset 0-18 v, voivat mennä ilmlaiseksi kaikki sairaloihin myös yksitys sairaalat jne.
7. Jokaisella vammaisella, vanhuksella, leskillä, vähävaraisella annetaan palkkaa. (se oli unelma ennen mutta erdoganin hallitus antaa koko ajan kansalaisella lisää ja lisää) Moni vähävaraisella rakennettiin asuntoa, TOKI jne.
8. Harmaa talous on pistettiin kurin. Esimerkiksi Dogan medya, Cem uzan ym joka elivät kuin kuninkaan elämä ja harmaa talous oli lähes 70%.
9. Turkki on ollut lähi idän malli tasavalta ja Gezin suurin rahoittaja (varmasti) Israel ei ollut tyytyväinen koska Erdogan on kunnon muslimi ja kova jätkä joka ei pelkää siyonistäjä joka tehnyt julmiksia koko ajan lähi idästä pitkää aikaa.
10. Teikälaiset aina kiusavat ja haukkuvat että hallitus tukee vähävaraisia. Mikä vika on että hallitus antaa talvella hiilit köyhillä, antavat ruoka tarvikkeitä vähävaraisella? Teikälaisten mielestä täyty olla tavallisten kansalaisten olla aina köyhä ja olla orja ja palvelija teitä. (katso historia, milli sef aikana, inönü ja muut samanlaisia diktattorejä jne…
ja niin edelleen, ja niin edelleen. Voin kirjoittaa vielä 1000 lisää mutta olen toivoton että ymmärrät jotakin….
Yavuz Sultan Selim nimestä. En tiedä miksi se häiritsi sinua.. (tästä selvisi kuka sinä olet). Hän on ollut osmaanien yksi suurimmasta sultaaneista. Alevit vastusta että Yavuzun aikana tapettiin paljon heikäläisia. Se sota oli Iranin Sah Ismailin kanssa. Miksi ei kukaan laskee kuinka monta tuhatta Sah ismail on tappanut sunneja??
Alevi asiasta kysyit että mitä mä ymmärrän alevi sanasta? EN OIKEASTI YMMÄRTÄNYT koskaan ketkä he ovat… Minulla on paljon kysymyksiä tästä asiata…
JOS ,
Alevit ovat Hz. Ali´n kannattajat, miksi he vihaavat islamin uskontoa???
Hz. Ali (ra) oli profetta Mohammed (S.A.V), vävy. Hän oli kunnon muslimi ja lui koraaneja, rukoili ja hän oli ensimmäinen 4 muslimin sisällä kun islami tuli. Hänen pojat Hz. Hasan ja Huseyin myös olivat kunnon muslimejä…
Miksi Alevit juo alkoholia ( se on kielletty muslimin uskonnossa, enkä muistakseni Hz. Ali juonut alkoholia)
Miksi Alevit eivät lue koraania joka on muslimien pyhä kirja ja Hz. Ali on lukenut koko ajan..
Miksi Alevit tekee zina (aviorikos), se on koraanissa suurin synti…
Miksi Alevit eivät menee moskeijan? Se on muslimien pyhä paikka.
Miksi Alevit eivät menee pyhinvaelluksen. Se on islamin yksi ehdoista jos on mahdollista.
Miksi , miksi, miksi… Tuhat asia voin vielä kirjoittaa tähänkin…. Mutta edelleen en usko että ymmärrät tätäkin…
Lopuksi tässä on linkit mitä Gezi tapahtuman sankarit- teikälaiset- tekivät… ( He ovat pakottoneet poliiseja käyttämän voimansa. Sulkivat tiet, liikenne pysähty joka puoella, heittivät kivet, molotof polttoaineet jne.. Rauhanomaisessa mielenosoituksessa tarviiko tuo mukaan molotof aseet, tarviiko tuo mukaan kaikki tuho välineet jne…)
Tässä se 200 liiran tarina joka amerikalainen “demokratian tukeva yhdistys” antaa gezi puiston osallistujalle “TASKU RAHA”. Osallistujat olivat suurin osaa holigaaneja joka eivät tekee töitä jne. Muuten 18 päivä kukaan jää työstä pois!!
http://www.turkiyegazetesi.com.tr/gundem/47012.aspx
Tässä teidän Ulusal Kanal uutiset. Ankuri sanoi että koulusi muutama henkilö että onnistuisimme paremmin, erdoganin kaatumiesta. Itse kirjoittavat ja itse ovat pääroolissa .
http://gundem.bugun.com.tr/mikrofonu-acik-unutunca-haberi/650208
http://www.medyafaresi.com/fotogaleri/taksim-olaylari_2906_47632.html
tässä näkyy kaikki…. ei tarvitse kommentaa, sama sarja kuin 28 Helmikuu ( silloin oli myös kunnon hallitus hallinnossa)
http://www.haber7.com/guncel/haber/1040657-muftu-karisi-chpli-ilce-baskaninin-karisi-cikti
tässä lyhyesti näkyy kaikki jos uskallat katsoa
http://www.aktifhaber.com/gezi-parki-bilancosu-20-milyon-tl-797920h.htm
. Tämä on viimeinen kertaa joka kirjoitan sinulla koska sinulla ei riittävästi kykyä keskustella kanssani. En ole ylimielinen mutta olen realisti, turha keskustella teidän kanssa, te olette vähemmistä joka on tottunut hallita enemmistöjä viime 80 vuoden ajan.
Hei,
Minulla ei ole syytä vastata viestiisi ennen kuin esiinnyt koko nimelläsi.
Kuten aiemminkin sanoin, minusta ei ole reilua, että minä käyn keskustelua avoimesti omalla nimelläni ja sinä piilottaudut entisen osmaanisultaanin nimen taakse. Näin vakaviin keskusteluihin tarvitaan hieman uskallusta.