Ajankohtaista, kirjallisuus

Kesälukemista Lähi-idästä

Kesällä, kun tenttikirjat pölyyntyvät kaapin pimeimmässä nurkassa, on vihdoinkin aikaa lukea muuta hyvää kirjallisuutta Lähi-idästä. Lähi-idän opiskelijat kokosi vinkkejä hyvistä kesäkirjoista.

Naguib Mahfouz: Midaqq-kuja 

Naguib Mahfouz kuuluu Egyptin kansalliskirjailijoihin ja on tunnettu köyhempien alueiden kuvaajana. Toisen maailmansodan aikaan sijoittuvassa Midaqq-kuja -romaanissa kurkistetaan hetkeksi kairolaisen Gamaliyya-alueen ihmisten elämään. On kahvilanpitäjää, juoruilevaa naista, koppavaa vuokraemäntää ja kujan miesten päät kääntävä Hamida. Mahfouz kuvaa esimerkiksi naimisiinmenoa – ja sen merkitystä yhteiskunnassa – Jane Austen -tyylisellä ironialla. Lukija ei voi kuin nauraa pisteliäimmille kommenteille ja herkullisille henkilöhahmoille, joita kirjailija tarjoaa. Mahfouziin jää koukkuun, ei auta kuin kahlata tuotanto läpi kesälaitumilla.

Ed Husain: The Islamist

Husainin kirja on omaelämäkerrallinen teos hänen kokemuksistaan pakistanilaisperheen poikana Lontoossa. Kirja on varsin hyvä kuvaus yhden nuoren kokemuksista ja ajatusten kehityksestä hänen liittyessään Lontoossa toimivaan islamistiryhmittymään. Kirja antaa tasapainoisen kuvan Euroopassa toimivista radikaalimuslimeista. Siinä eivät juuri pommit räjähtele, vaan keskitytään enemmän nuorten ahdistukseen ja kritiikkiin perinteitä kohtaan. Raskaasta aiheestaan huolimatta The Islamist on helppolukuinen kokonaisuus, jonka ääreltä joutuu repimään itsensä takaisin velvollisuuksien pariin.

Orhan Pamuk: Lumi

Lumi on turkkilaisen Nobel-kirjailijan Orhan Pamukin yksi kauneimmista romaaneista. Kirjan alussa keski-ikäinen runoilija Ka palaa Turkkiin oltuaan vuosia Saksassa poliittisena pakolaisena. Ka saapuu syrjäiseen Karsin kaupunkiin kirjoittamaan artikkelia onnetonta kaupunkia vaivaavasta nuorten naisten itsemurha-aallosta. Loputon lumisade saartaa kuitenkin kaupungin. Tapahtumat alkavat vyöryä ja pian Karsissa tehdään vallankaappaus.  Orhan Pamuk kuvaa teoksessaan turkkilaisen yhteiskunnan kipukohtia älykkäästi. Pamukin herkkä ja kuvaileva kieli tekee kipeistäkin asioista lähes kauniita. Hän vie lukijansa unenomaiselle matkalle.

Azar Nafisi: Lolita Teheranissa

Lolita Teheranissa sijoittuu 1990-luvun Teheraniin. Kirjallisuuden professori Azar Nafisi kokosi pienen ryhmän motivoituneimmista opiskelijoistaan vuonna 1995. Ryhmä kokoontui kahden vuoden ajan kerran viikossa Nafisin luokse keskustelemaan lukemistaan teoksista, kuten Jane Austinin Ylpeydestä ja ennakkoluulosta, F. Scott Fitzgeraldin Kultahatusta ja Vladimir Nakobovin Lolitasta. Teoksessa klassikkoteosten tarinat yhdistyvät ryhmän jäsenten omiin kokemuksiin tarjoten mieleenpainuvan kurkistuksen elämään Teheranissa.

Alaa al-Aswany: On the state of Egypt: The Issues that Caused the Revolution.

On the State of Egypt –teos on kokoelma tunnetun egyptiläiskirjailijan Alaa al-Aswanyn lehtikirjoituksia, jotka on koottu jälkikäteen yksien kansien väliin. Kirjoituksia yhdistää vaatimus demokraattiseen muutokseen. Ne keskittyvät teoksen nimen mukaisesti Egyptin vuoden 2011 kansannousuun johtaneisiin poliittisiin, uskonnollisiin ja sosiaalisiin tekijöihin. Al-Aswanyn teos on mielenkiintoinen näkökulma Egyptin tilanteeseen, ja lyhyiden kirjoitusten vuoksi se sopii erityisen hyvin kiireisille lukijoille, jotka eivät halua jättää tarinaa kesken.

Khalil Gibran: Profeetta

Kahlil Gibranin “Profeetta” on Yhdysvalloissa suurimman osan elämästään viettäneen libanonilaisrunoilijan tunnetuin teos. Tämä vuonna 1923 valmistunut kirja koostuu 26 runollisesta esseestä, joissa käsitellään elämää syntymästä kuolemaan. Gibran kirjoitti sekä arabiaksi että englanniksi.  Profeetan alkuperäiskielenä on englanti. Profeetta on niin hyvin kirjoitettu, että se onnistuu välttämään pateettisuuden, joka usein vaivaa vakavamielisen runollisia teoksia.

Lähi-idän opiskelijat, 11.7.2012