Lähi-idän politiikkaa Ranskan Rivieralla
”Kansainvälisissä tapahtumissa ei kannata puhua uskonnosta tai politiikasta”, minua neuvottiin joskus small talkin suhteen. Kuitenkin molemmat ovat kestoaiheita erittäin kansainvälisessä opiskelupaikassani, Sciences Po Pariisin Mentonin kampuksella Ranskan Rivieralla. Syy on yksinkertainen: ilman kumpaakaan olisi mahdotonta ymmärtää opiskelualaamme, Lähi-idän ja Välimeren alueen politiikkaa.
Sciences Po on yksi Euroopan arvostetuimmista yhteiskuntatieteiden yliopistoista, ja usein tie Ranskan poliittiseen eliittiin käy juuri tämän yliopiston kautta. Yliopiston pääkampus sijaitsee Pariisissa, mutta lisäksi koululla on yhteensä kuusi etäkampusta eri puolilla Ranskaa. Näistä kampuksista kukin on erikoistunut tiettyyn maantieteelliseen alueeseen.
Pakollinen vaihtovuosi Lähi-idässä
Itse valitsin kaksi vuotta sitten englanninkielisen Middle Eastern and Mediterranean Undergraduate Programin Mentonissa. Kuten nimi jo paljastaakin, Mentonissa suoritetaan vain kandidaatin tutkinto, sillä kaikki maisteriohjelmat sijaitsevat Pariisissa. Kandidaatista kaksi vuotta vietetään Mentonissa, kolmas vuosi on pakollinen vaihtovuosi jossakin ensisijaisesti arabiankielisessä maassa. Ystävyysyliopistojen tilanne vaihtelee hieman joka vuosi, mutta tällä hetkellä vaihtokohteita ovat ainakin Egypti, Libanon, Marokko, Arabiemiraatit, Israel ja palestiinalaisalueet.
Vaikka virallisesti kampuksen opiskelualana on Välimeri ja Lähi-itä, käytännössä valtaosa kursseista keskittyy erityisesti arabialueen opiskeluun. Näin on ainakin englanninkielisellä puolella: ranskankielisen ohjelman valinneet keskittyvät hieman enemmän Välimeren pohjoispuoleen ja ranskalaiseen politiikkaan.
Intensiivinen kieltenopetus alusta lähtien
Koska Sciences Po:n tavoitteena on kouluttaa monialaisia osaajia työelämään, ensimmäinen vuosi kuluu eri yhteiskuntatieteiden perusteita opiskellessa. Toisena vuonna näitä tietoja aletaan toden teolla soveltaa arabialueelle. Obama and the Arab revolutions, EU and Turkey, Sociology of the Arab state ja Foreign Policy of the Middle East ovat vain muutamia esimerkkejä kursseistamme.
Poliittisten tieteiden lisäksi ranskan ja arabian opiskelu on pakollista, ja esimerkiksi arabiaa on alusta lähtien noin neljä kertaa viikossa. Alussa keskitytään kirjallisen arabian opiskeluun, mutta viimeisenä keväänä ennen vaihtovuotta on periaatteessa mahdollista opiskella myös yhtä murretta. Tänä vuonna opettajapulan vuoksi tosin vain Egyptin murteen kurssi saatiin järjestettyä.
Ripeä opiskelutahti vaatii motivaatiota
Toisen vuoden opiskelijana voin lämpimästi suositella Sciences Po:ta ja Mentonin kampusta kenelle tahansa Lähi-idästä ja erityisesti sen yhteiskunnallisesta tilanteesta kiinnostuneelle. Toisaalta opintoihin täytyy olla todella motivoitunut, sillä opiskelutahti on melko ripeä: yhdessä vuodessa suoritetaan noin sata opintopistettä, kun taas Suomessa suositus on kuusikymmentä.
Suomalaiseen akateemiseen vapauteen verrattuna yliopisto on myös hyvin koulumainen, ja esimerkiksi tunneilla on läsnäolopakko. Pienen kokonsa vuoksi – kampuksella on yhteensä noin parisataa opiskelijaa – opiskelijayhteisö on hyvin tiivis ja opiskelijatoiminta aktiivista. Monet opiskelijoista ovat kotoisin Lähi-idästä, ja olenkin oppinut heiltä alueesta varmasti enemmän kuin miltään kurssilta. Ehkä juuri siinä on yliopistoni vahvuus: alueelta tulevat opiskelijat, opettajat ja tietysti vaihtovuosi varmistavat, että täällä Lähi-itää ei opiskella vain kirjoista.
Teksti: Anna Kokko, kuva: Max Hatvala, 26.3.2012
Kysyttävää, kommentteja? Älä epäröi ottaa yhteyttä: anna.kokko@sciences-po.org
Tässä myös muutama hyödyllinen linkki mahdollisille tuleville opiskelijoille:
- Sciences Po de Paris, Mentonin kampus: http://college.sciences-po.fr/sitementon/en/welcome
- Kansainvälinen hakuprosessi: http://admissions.sciences-po.fr/en/node/225