Ajankohtaista, arabia, blogit, Opiskelu, persia, turkki

Uusi maisteriohjelma mullistaa Lähi-idän opintoja

Yliopistolla on liikkunut alkuvuodesta lähtien villejä huhuja uudesta modernin Lähi-idän maisteriohjelmasta. Mistä oikein on kyse?

Seemiläisten kielten ja kulttuurien professori Hannu Juusola vahvistaa, että tulevana syksynä Maailman kulttuurien laitoksella tapahtuu suuria muutoksia: ”Uudistusten myötä systeemi selkiytyy mielestäni huomattavasti.”

Seemiläisten kielten ja kulttuurien oppiaine lakkaa nykyisessä muodossaan ja tilalle perustetaan uusi Lähi-idän tutkimuksen oppiaine. Maisterivaiheessa alkaa uusi modernin Lähi-idän ohjelma, johon Lähi-idän tutkimuksen, arabian ja islamin tutkimuksen, sekä iranistiikan opiskelijat voivat suoraan siirtyä kandivaiheen jälkeen. Juusolan mukaan arabian kielen ja islamin tutkimuksen oppiaine säilyy uudistusten jälkeen kutakuinkin ennallaan. Lisäksi Lähi-idän tutkimuksen oppiaineeseen tulee seemiläisten kielten ja judaistiikan linja korvaamaan kadonnutta seemiläisten kielten ja kulttuurien oppiainetta.

Uudistuksen tavoitteena on Juusolan mukaan nimenomaan luoda klassisesta arabian kielen ja islamin tutkimuksesta erottautuva oppiaine, jonka painopiste on enemmän yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen suuntaan. Tarkoituksena onkin luoda moderniin Lähi-idän yhteiskuntiin ja politiikkaan keskittyvä oppiaine.

­Kielet ovat olennainen osa ohjelmaa – luvassa myös puhekielen kursseja

Kieliopinnot säilyvät kuitenkin tärkeänä osana myös uutta ohjelmaa: opiskelijan tulee suorittaa vähintään 20 opintopisteen edestä valitsemansa Lähi-idän kielen opintoja. Mikä tahansa vielä alueella puhuttu kieli käy, olipa oma kiinnostus sitten arabiaa, nykyhepreaa, turkkia tai persiaa kohtaan. ”Ainakin arabian kielen opetusta pyritään kehittämään siten, että jatkossa olisi tarjolla myös paljon kaivattuja puhekielen kursseja”, Juusola kertoo.

Juusola toivottaa tervetulleiksi myös muista oppiaineista tai tiedekunnista tulevat opiskelijat uuteen ohjelmaan, mutta muistuttaa että jostain alueen kielestä pitäisi olla suoritettuna ainakin perus ja jatkokurssi. Tai ainakin luvata että aikoo ne jossain vaiheessa suorittaa. ”Suomessa on perinteisesti korostettu voimakkaasti kieliopintojen merkitystä osana koulutusta. Usein muiden maiden yliopistojen Lähi-itä ohjelmissa kielet eivät ole pakollisia”, Juusola toteaa.

Monitieteinen ohjelma yhteiskuntatieteellisellä painotuksella

Minkälaisista opinnoista uusi maisteriohjelma sitten oikein koostuu? Alustavan tutkintovaatimussuunnitelman mukaan tarjolla olisi niin Lähi-idän politiikkaan, moderniin historiaan, poliittiseen talouteen kuin mediaan ja populaarikulttuuriinkin liittyviä opintoja. Valittavana on myös kursseja liittyen nationalismiin ja etnisyyteen, islamismiin ja Israelin ja arabien väliseen konfliktiin.

Verrattuna nykyiseen opintotarjontaan, ohjelma kuulostaa aika poliittis-yhteiskuntatieteellisesti painottuneelta. ”Opiskelijoiden olisikin hyvä hankkia metodologisia valmiuksia valtiotieteelliseen puolelta esimerkiksi sivuaineiden kautta” Juusola toteaa.  ”Kyseessä on kuitenkin lähtökohtaisesti monitieteinen ala, eikä ole yhtä yksiselitteistä taustaa joka tarjoaisi automaattisesti valmiudet”.

Juusola korostaa muutenkin tiedekuntarajojen ylittävän yhteistyön merkitystä.  ”Yliopiston tiedekuntarajat ovat täysin turhia, tämän ohjelman perustaminen on hyvä alku”, sanoo Juusola.

Hakuaika modernin Lähi-idän maisteriohjelmaan muiden kuin arabian kielen ja islamin tutkimuksen, seemiläisten kielten ja kulttuurien ja iranistiikan oppiaineiden opiskelijoille on 4.4–5.5.2012. Lisää tietoa ohjelmasta saa Maailman kulttuurien laitokselta.

Paula Tarvainen, 19.3.2012