Ajankohtaista, Opiskelu

Raportti Lähi-idän opiskelijoiden edunvalvonnasta koskien Helsingin yliopiston vaihtopaikkoja Lähi-idässä

Lähi-idän opiskelijoiden hallitus huolestui kevään 2014 aikana yliopiston vaihtopaikkojen tarjonnasta Lähi-idän alueella erityisesti arabian kielen opiskelijoille. Tutkinnon vaatimaa kielitaitoa on tämänhetkisen opetuksen puitteissa vaikea saavuttaa. Alueelle lähtemistä vaikeuttavat myös kustannukset, joita kielikursseilla ja -kouluissa opiskelu aiheuttaa. Koimme, että meidän tulee tässä asiassa valvoa jäsentemme etuja.

Näistä huolista keskustelimme ensin arabian kielen ja islamin tutkimuksen dosentti Irmeli Perhon kanssa, joka lupasi välittää kirjallisen kannanottomme eteenpäin.

7.4. saimme yhteydenoton yliopiston kansainvälisen vaihdon palvelujen koordinaattori Raisa Asikaiselta, joka oli kiinnittänyt huomiota huoleemme. Hänen kirjoituksensa koskien vaihtopaikkoja oli hyvä avaus aiheesta. Julkaisimme Asikaisen tekstin blogissamme 28.4.

Kirjoitimme oman kannanottomme, joka toimitettiin Irmeli Perholle 9.5.

4.6. kannanotto osoitettiin uudelleen arabian kielen ja islamin tutkimuksen lehtori Sylvia Akarille, seemiläisten kielten ja kulttuurien professori Hannu Juusolalle, arabian kielen ja islamin tutkmuksen professori Jaakko Hämeen-Anttilalle, Maailman kulttuurien laitoksen johtoryhmälle sekä tiedekuntaneuvostolle.

11.6. kannanotto osoitettiin lisäksi Raisa Asikaiselle sekä yliopiston kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Laitiselle.

12.6. saimme Markus Laitiselta vastauksen, joka oli osoitettu paitsi Lähi-idän opiskelijoille, myös kansainvälisen vaihdon palveluille, Hannu Juusolalle, Sylvia Akarille, Jaakko Hämeen-Anttilalle, Maailman kulttuurien laitoksen johtaja Lars-Folke Landgrenille, Lähi-idän instituutin johtaja Raija Mattilalle sekä Suomen Lähi-idän instituutille. Seikkaperäisessä vastauksessa pohdittiin aiemman Kairon yliopiston vaihtosopimuksen haasteita, opintojen vastaavuutta ja hyväksilukemista sekä laadun varmistamista. Lisäksi vastauksessa käsiteltiin alueellisen tilanteen aiheuttamia haasteita uusien vaihtosopimusten solmimisessa. Niin ikään todettiin, että yliopisto neuvottelee parhaillaan mahdollisista uusista sopimuksista Libanonissa ja Tunisiassa. Yliopiston keskushallinto on tavannut laitoksen edustajia sekä Lähi-idän instituutin johtajan asian tiimoilta.

13.6. alkuperäinen kannanotto toimitettiin myös Lars-Folke Landgrénille. Lisäksi vastasimme samana päivänä Laitisen vastaukseen.

Olemme tyytyväisiä siihen, että kannanottomme on otettu yliopistolla vakavasti, ja että toimia tilanteen korjaamiseksi on tehty. Seuraamme tilanteen etenemistä ja vaihtosopimusten toivottavaa solmimista myös jatkossa, ja odotamme yliopistolta lisätietoja neuvottelujen etenemisestä. Aktiivisuudellamme tahdomme vakuuttaa, että vaihtosopimusten tekeminen on erittäin tärkeää opiskelijoiden Lähi-idän asiantuntijuuden syventämiselle.