Ajankohtaista

Opiskelijavaihto Lähi-idässä

rivieraLähi-idästä kiinnostuneiden opiskelijoiden näkökulmasta Helsingin yliopiston opiskelijavaihtotarjonta näyttää vähäiseltä. Vaihtokohteita on tarjolla huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Itä-Aasiassa, ja monet hakeutuvatkin alueelle itsenäisesti ns. free-movereina tai lyhytkestoisille kielikursseille. Miksi näin?

Suurin osa Erasmus-alueen ulkopuolisista opiskelijavaihtosopimuksista on yliopistontasoisia, siis Helsingin yliopiston kaikkien tiedekuntien opiskelijoiden hyödynnettävissä. Niiden taustalta löytyy muun muassa tutkimusyhteistyötä, mieluiten usealta eri kampukselta. Opiskelijavaihtoon kuuluu yliopistontasoisuuden lisäksi myös kahdenvälisyyden ajatus: opiskelijoiden on tarkoitus liikkua kumpaankin suuntaan, sekä maailmalta Helsinkiin että Helsingistä maailmalle.

Lähi-idässä Helsingin yliopistolla on ollut yliopistontasoista opiskelijavaihtoa Hebrew University of Jerusalemin ja Kairon yliopiston kanssa. Kevääseen 2014 asti Hebrew University of Jerusalem edellytti yliopistona hakijoilta vähintään gimel-tasoista nykyheprean taitoa, mikä on rajoittanut HUJ:sta kiinnostuneiden opiskelijoiden määrää. Jerusalemissa opiskelleiden kokemukset ovat kuitenkin olleet positiivisia. Kurssit ovat olleet akateemisesti haastavia ja tuoneet uutta näkökulmaa.

HY:n opiskelijoiden vaihtokertomukset HUJ:sta intranetissa: https://flamma.helsinki.fi/portal/home/sisalto?_nfpb=true&_pageLabel=content_view&_nfls=true&placeId=HY034285&contentId=HY281630
Jerusalemista on myös tullut opiskelijoita Helsinkiin: http://uutiset.helsinki.fi/2013/08/19/academic-reputation-attracts-international-students-to-the-helsinki-summer-school

Syksyn 2014 hausta alkaen Hebrew University of Jerusalemista tullee Helsingin yliopiston opiskelijoille aiempaa houkuttelevampi kohde, koska opiskelijoilta ei enää edellytetä nykyheprean taitoa, vaan opiskelijat voivat hakea myös HUJ:n englanninkieliseen opetukseen.

Egyptin suhteen kokemukset ovat olleet erilaisia. Opiskelijoilla on ollut vaikeuksia saada hyväksyntää kohdeyliopistosta, kursseista on vaadittu maksuja, ja suoritetuista kursseista on ollut vaikea saada todistusta. Vaihto-opiskelijoille normaalisti tarjottavia orientaatio- ja muita vastaavia palveluja ei ole ollut tarjolla. Näiden lisäksi haasteita on 2010-luvun alussa aiheuttanut Egyptin poliittinen tilanne ja sen vaikutus yliopistoon. Näistä syistä Kairon yliopistoon ei voi tällä hetkellä hakea yliopistontasoisten vaihtojen kautta. Vaihto-opiskelun pitää onnistua niin, että perusasiat – esimerkiksi hyväksymistiedon saaminen ennen vaihtoa – ovat kunnossa.

yliopisto1Keväällä 2014 haussa on ensimmäistä kertaa uusi vaihtokohde, Tel Aviv University, jossa on paljon englanninkielisiä Lähi-itään liittyviä kursseja. Tel Aviv University ei edellytä hakijoilta nykyheprean taitoja, vaan englannin taito riittää. Tel Avivissa on myös mahdollista suorittaa vaihdon yhteydessä maksuton arabian alkeiskurssi. Israelilaiset yliopistot, sekä Hebrew University of Jerusalem että Tel Aviv, järjestävät nykyheprean opetuksen lukukautta edeltävien maksullisten Ulpan-kurssien kautta. Ulpan ei ole pakollinen, mutta sen voi halutessaan liittää osaksi vaihtoaikaa, jos niin omalla kustannuksellaan haluaa tehdä. Toivottavasti Tel Aviv – vapaaehtoisen Ulpanin maksullisuudesta huolimatta – kuitenkin laajentaa runsaan englanninkielisen kurssitarjontansa kautta Helsingin yliopiston opiskelijavaihdon nykyistä tarjontaa!

Toinen melko uusi vaihtokohde, joka voisi kiinnostaa islamin tutkimuksesta kiinnostuneita, sijaitsee Lähi-idän ulkopuolella. University of Malayassa Malesiassa on islamin tutkimuksen tiedekunta, jossa on myös vaihto-opiskelijoille avoimia kursseja. Vertailukohdaksi voi kertoa, että University of Malayan isoin kansainvälisten opiskelijoiden ryhmä ovat iranilaiset opiskelijat. Meillä Helsingin yliopistossa eniten kansainvälisiä opiskelijoita on Kiinasta.

Lähdetäänkö vaihtoon siis kurssien perässä vai alue- ja kieliosaamisen takia?

Jos kiinnostavien englanninkielisten kurssien sijasta haluaa nimenomaan arabiankieliseen maahan, tämänhetkinen uusi mahdollisuus on muun muassa Marokko, jonne voi hakea Helsingin yliopiston vaihtoihin kuuluvan ISEP-ohjelman kautta. Ensimmäinen Helsingin yliopiston opiskelija on lähdössä Marokkoon vaihtoon ISEPin kautta 2014–15. Marokon ISEP-yliopiston opetustarjonta löytyy täältä: http://www.isep.org/students/directory/member_site.asp?CSID=258&ID=385

Vaihtosopimusten ulkopuolella itsenäisesti lukukaudeksi tai lukuvuodeksi lähteville on olemassa HY:N Free-mover-apuraha, jota monet Lähi-idästä kiinnostuneet opiskelijat ovat hyödyntäneet. Tulevaa ammattitaitoa voi hioa myös työharjoittelijana Lähi-idässä. Sitä varten on olemassa muun muassa HY:N kansainvälisen harjoittelun matka-apuraha.

Lähi-idän kahdenvälisten opiskelijavaihtomahdollisuuksien laajentaminen on Helsingin yliopiston kansainvälisen vaihdon palveluiden prioriteettilistalla. Se edellyttää turvallisuusnäkökulman huomioimisen ja laaja-alaisen tutkimusyhteistyön lisäksi kohdeyliopiston kiinnostusta Helsingin yliopistoon suuntautuviin opiskelijavaihtoihin. Opiskelijavaihdon on tarkoitus toimia kumpaankin suuntaan. Palaute siitä, mitkä yliopistot opiskelijoita eniten kiinnostavat, on tervetullutta!

Opiskelijavaihtoon hakemisesta ja tässä tekstissä mainituista apurahoista saa neuvontaa NÄINÄ AIKOINA.

Kahdenvälisiin vaihtosopimuksiin kuuluu maksuton opetus ja HY:n liikkuvuusapuraha. Lisätietoa yliopistontasoisista opiskelijavaihdoista ja ISEP-vaihdosta.


Raisa Asikainen
Student Exchange Coordinator
University bilateral agreements: Asia, Africa, Middle East and Russia
University of Helsinki, Finland

Teksti: Raisa Asikainen (ks. yllä). Kuvat: LIO.