Ajankohtaista, blogit, Israel ja palestiinalaisalueet, Työelämä

Ihmisoikeustarkkailijana Hebronissa

Alex vierailulla Umm al-Khairin beduiinikylässä, jonka olemassaoloa uhkaa viereisen Karmelin laittoman siirtokunnan jatkuva laajeneminen. Kuva: Niko Saunio

Joustavuutta, avaramielisyyttä ja sopeutuvaisuutta. Näitä ominaisuuksia vaaditaan työssä ihmisoikeustarkkailijana Länsirannalla, kuvailee Alex Virtanen. Hän työskenteli Kirkon ulkomaanavun EAPPI-kumppanuusohjelman kautta tarkkailijana Hebronissa viime keväänä.

Virtasen työ keskittyi Israelin hallinnoimalle H2-alueelle, jolla asuu noin 45 000 palestiinalaista ja vajaat 8 000 israelilaista siirtokuntalaista. Siirtokuntalaisista suunnilleen 500 asuu Hebronin keskustassa, mikä on Länsirannalla ainutlaatuista. Heidän turvallisuudestaan puolestaan vastaa pari tuhatta israelilaissotilasta.

Silti juuri siirtokuntalaiset itse kohdistavat kaupungin palestiinalaisasukkaisiin monenlaista häirintää. Palestiinalaisten suojeleminen siirtokuntalaisten hyökkäyksiltä onkin keskeinen syy EAPPI-tarkkailijoiden läsnäoloon Hebronissa.

Kaiken avaimena suojeleva läsnäolo

Virtanen itse päätyi hakeutumaan EAPPI-tarkkailijaksi erityisesti samassa tehtävässä toimineen kaverinsa innoittamana. Aiemmin hän oli suorittanut Hollannissa maisterin tutkinnon konfliktinratkaisun alalta. Koulutus antoi hänen mukaansa hyviä valmiuksia esimerkiksi israelilaissotilaiden kanssa neuvottelemiseen.”Kyllä se helpotti kommunikaatiota. Joskus jopa tuntui, että pystyin aidosti muuttamaan sotilaiden näkemyksiä siitä, mitä EAPPI-tarkkailijat tekevät”, Virtanen arvioi.

EAPPI-tarkkailijoiden toiminnassa keskeisenä elementtinä on niin sanottu suojeleva läsnäolo eli riskialttiilla alueilla liikkuminen ja epäkohtien dokumentoiminen sekä raportoiminen eteenpäin. Virtasen tiimin vastuulla oli esimerkiksi erään palestiinalaiskoulun oppilaiden säännöllinen saattaminen koulumatkoilla. Saattajien mukanaolo auttoi ehkäisemään vainoa, jota oppilaisiin oli aiemmin kohdistunut niin siirtokuntalaisten kuin sotilaidenkin taholta.

Israelilaissotilaat kieltävät palestiinalaislapsia menemästä torille, koska samalla suunnalla on liikkeellä myös siirtokuntalaisia. Esimerkiksi tällaisissa tilanteissa EAPPI-tarkkailijoiden läsnäolo on tärkeää. Kuva: Alex Virtanen

EAPPI-tarkkailijat myös kartoittivat jatkuvasti uusia kohteita, joissa heidän läsnäolostaan saattaisi olla apua. Muun muassa jokaisessa hyökkäyksen kohteeksi joutuneessa talossa pyrittiin käymään jälkikäteen keskustelemassa tapahtuneesta ja osoittamassa tukea talon asukkaille. Tarvittaessa tarkkailijat ryhtyivät partioimaan talon ympärillä säännöllisemmin ehkäistäkseen uusia hyökkäyksiä.

Lisäksi EAPPI-tarkkailijoiden tehtävänkuvaan kuului muun muassa omista kenttäkokemuksista raportoiminen kotimaan verkostoille. Muiden tarkkailijoiden tavoin myös Virtanen on sitoutunut jatkamaan tätä tiedottamis- ja vaikuttamistoimintaa kotiinpaluun jälkeenkin.

Turhautumisen mutta myös toivon hetkiä

EAPPI-tarkkailijat toimivat neljän hengen tiimeinä, jotka työskentelevät ja myös asuvat yhdessä koko kenttäjakson ajan. Jokaisessa tiimissä on aina vähintään yksi arabiaa puhuva henkilö, mikä oli Virtasen mukaan olennaisen tärkeää yhteyden saamiseksi paikallisiin. Toisaalta esimerkiksi Virtanen itse kuului niihin, jotka käyttivät työkielenään pelkkää englantia. ”EAPPI-ohjelma kuitenkin rahoittaa arabian kielen oppitunnit kaikille halukkaille”, hän kertoo.

Varsinaisiin EAPPI-tehtäviin Virtanen koki saaneensa erittäin hyvän perehdytyksen Suomessa pidetyssä lähtökoulutuksessa. ”Todellisuus Hebronissa oli kuitenkin osittain ahdistavampi kuin mihin olin etukäteen osannut varautua”, Virtanen toteaa. ”Jatkuvan eriarvoisuuden näkeminen ja kokeminen ja se, että israelilaisilla ja palestiinalaisilla oli aivan eri pelisäännöt, oli raskasta. ”Turhauttavimmalta tuntui tilanteissa, joissa ei pystynyt tekemään mitään esimerkiksi siksi, että sotilaat estivät pääsyn tietylle alueelle.”

Toisaalta Virtasella on myös monia hyviä muistoja hetkistä, jolloin tuntui, että pystyi aidosti muuttamaan asioita. Vaikkapa joku perusteetta vangittu palestiinalainen saattoi vapautua tuntuvasti nopeammin, kun EAPPI-tarkkailija oli ottanut tilanteen huomionsa kohteeksi. Lisäksi esimerkiksi palestiinalaiskoulun rehtorin sekä hyökkäysten kohteeksi joutuneiden perheiden arvostava palaute vakuutti siitä, että EAPPI-toiminnalla on todellista merkitystä. ”Suosittelenkin lämpimästi EAPPI-tarkkailijaksi hakeutumista kaikille asiasta kiinnostuneille”, Virtanen sanoo.

Piia Raitavuo, 28.10.2012

Lisätietoa EAPPI-ohjelmasta: http://www.eappi.fi/

Alexin omia kirjoituksia EAPPI-jaksolta voi lukea täältä:

http://www.eappi.fi/artikkelit/kirjoittajat/alexvirtanen http://www.maailmankuvalehti.fi/artikkelit/11460