Egypt is fine…?
Maaliskuussa pidettiin Kairon yhdeksäs jazz-festivaali. Festivaalin iskulause ”Egypt is fine” kuvaa taiteilijoita, jotka eivät lopeta työtään, olivat yhteiskunnalliset asiat millä tolalla tahansa. Hallitsijat vaihtuvat ja ihmiset jatkavat mielenosoituksia, mutta musiikki pysyy.
Kairon jazz-festivaalin johtajan Amr Salahin mukaan underground-musiikki ei välttämättä ole taloudellisesti tuottoisinta, mutta se edustaa taiteilijoiden todellista ääntä. Näin uutisoi sanomalehti Egypt Independent. Viimeisen vuoden aikana kansannousu on ollut monen taiteilijan inspriraationlähteenä ja underground-musiikista on tullut yhä suositumpaa.
Kansannousun huuma tuntuu keikoilla
Kansannousu näkyy Kairossa myös yksittäisten artistien keikoilla ja esimerkiksi Cairokeen ja Ramy Essamin konserteissa yleisö on Tahririn hengen huumassa. Yleisö osaa etenkin kansannoususta kertovat kappaleet ulkoa, ja niiden lomassa kuuluu Tahririlta tuttuja huutoja. Välispiikit ovat lähes pelkästään maan poliittista tilaa ruotivia ja ne kannustavat ihmisiä jatkamaan vallankumousta.
Cairokee ja Ramy Essam nousivat kuuluisuuteen viime vuoden kansannousun aikaan. Ramy Essam esiintyi yksin Tahririlla ja jatkoi soittamista huolimatta viranomaisten pahoinpitelystä. Egyptiläiset nuoret löysivät myös Cairokeen kun se alkoi covereiden sijaan esittämään omia kappaleitaan – jotka kertoivat kansannoususta.
Lauluissa vaaditaan leipää, vapautta ja yhteiskunnallista tasa-arvoa kansalle sekä uutta, inhimillistä johtajaa Egyptille. Joissain kappaleissa kansannousu esitetään romantisoituna. Cairokeen laulussa Ya El Medan lauletaan ”Oi, aukio, missä olet ollut kaikki nämä vuodet”. Lauluista käy hyvin ilmi, mikä on ollut egyptiläisten viime vuoden puheenaihe numero yksi. Kansannoususta otetaan tällä hetkellä kaikki irti.
Jazz-festivaalilla musiikki oli pääosassa
Jazz-festivaaleilla tunnelma oli rauhallisempi kuin Cairokeen ja Ramy Essamin keikoilla, ja vallankumouksen vaikutukset näkyivät lähinnä kulisseissa: festivaaleja yritettiin laajentaa kaduille, kaiken kansan nähtäville, mutta turvallisuussyistä suunnitelma jouduttiin hylkäämään. Itse festivaaleilla musiikki oli pääosassa ja tarjolla oli niin egyptiläistä ja ulkomaalaista kuin modernia ja perinteistäkin jazzia.
Tiina Hyyppä ja Eveliina Karhu, 11.5.2012
Cairokee: www.facebook.com/cairokee ja www.youtube.com/user/Cairokee
Ramy Essam: www.facebook.com/RamyEssamOfficial ja www.youtube.com/user/RamyEssam1
Kairon Jazz-festivaalin esiintyjien musiikkia:
- Eftekasat www.myspace.com/eftekasat
- Elisabeth Lohninger www.myspace.com/lohninger